آیین رونمایی از نرم‌افزارهای علوم عقلی در قم برگزار شد
کد خبر: 4040766
تاریخ انتشار : ۱۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۸:۴۷

آیین رونمایی از نرم‌افزارهای علوم عقلی در قم برگزار شد

مراسم رونمایی از دو نرم‌افزار جدید به همراه دو نرم‌افزار به‌روز شده در حوزه فلسفه و علوم عقلی، در مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی برگزار شد.

آیین رونمایی از نرم‌افزارهای علوم عقلی در قم برگزار شدبه گزارش ایکنا از قم، حمید رضا شیرملکی،مدیر گروه علوم عقلی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور در آیین رونمایی از نرم‌افزارهای علوم عقلی که امروز 15اسفندماه در سالن اجتماعات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور برگزار شد، با اشاره به رونمایی از نرم‌افزار فروغ خرد، کتابخانه و فرهنگ موضوعی کتب فلسفی فارسی، بیان کرد: این نرم‌افزار به زبان‌های فارسی، انگلیسی و عربی با 135 عنوان کتاب در 188 جلد، مشتمل بر 120 عنوان رساله از آثار فلسفی فارسی طراحی شده است.

وی افزود: این کتابخانه دارای فرهنگ موضوعی 3 عنوان کتاب در 8 جلد از آثار فلسفی فارسی، شامل هزار و 219 موضوع، 8هزار و 263 نمایه و هزار و 852 کلیدواژه، در محورهای حکمت نظری، حکمت عملی، حکمت متعالیه، حکمت مشاء، حکمت اشراق، فلسفه یونان، منطق، کلام فلسفی، داستان فلسفی، تفسیر فلسفی، تاریخ فلسفه، فلسفه تطبیقی و کتب مرتبط است.

شیری‌ملکی ادامه داد: در کتابخانه منطق ۱۲۰ عنوان کتاب و رساله، ۳۰ عنوان متن و شرح، ۱۰۸ عنوان منطق، پنج عنوان نقد منطق، یک عنوان تاریخ منطق و هفت عنوان اصطلاح‌نامه موجود است.

وی با اشاره به ابواب منطق در این نرم‌افزار، بیان کرد: قیاس، قضایا و اقسام، کلیات خمس، صناعت برهان، مباحث الفاظ، صناعت مغالطه و نسبت‌های قضایا و بخش‌های متنوع دیگر در این بخش طراحی شده است.

وی ادامه داد: در زمانه ما بسیاری از کسانی که مشتاق فلسفه هستند، ممکن است تسلط کافی بر زبان عربی نداشته باشند لذا این امر انگیزه‌ای برای طراحی کتابخانه‌ای با کتب فلسفی به زبان فارسی، برای مرکز نور ایجاد کرد.

وی اظهار کرد: رساله سه اصل، اصول فلسفه و رئالیسم و آموزش فلسفه( مصباح یزدی) در کتابخانه فروغ خرد مورد تحلیل قرار گرفته است.

وی با اشاره به کتابخانه تخصصی حکمت مشاء، بیان کرد: ۳۲۶ عنوان کتاب در این کتابخانه موجود است و فصوص‌الحکم، الشفاء، المباحثات، التعلیقات، شرح‌الاشارات والتنبیهات، المباحث المشرقیه، شرح حکم‌العین، و نهایه الحکمه و بدایه الحکمه از جمله کتبی است که در این کتابخانه مورد تحلیل قرار گرفته است.

شیری ملکی با اشاره به کتاب‌هایی که در منطق مورد تحلیل موضوعی قرار گرفته است، بیان کرد: الشفاء، شرح‌المنظومه، حکمه‌الاشراق و الاشارات و التنبیهات و سایر عناوین دیگر از جمله این کتب است.

عقل؛ موجود متعالی و دارای ماهیت فرهنگی

در ادامه حجت‌الاسلام و المسلمین حمید پارسانیا، استاد حوزه و دانشگاه  گفت: کتابت علوم اسلامی و نرم‌افزارهایی که عهده‌دار کتابت در این دنیای موجود هستند، اهمیت ویژه‌ای دارد.

وی ضمن اشاره به وضعیت کتابت و نشر در دوران معاصر، اظهار کرد: خلا موجود در دوران گذشته در عرصه کتابت و نشر علوم اسلامی امروزه تا حدی جبران شده است.

پارسانیا بیان کرد: از عقل به عنوان موجود متعالی یاد می‌شود که زمین و زمان در آن اثر ندارد و هم از انسان که با این عقل پیوند دارد و هم خصوصیاتی که عقل از بالقوه بودن تا بالفعل بودن در انسان دارد.

عضو شورای حقیقی انقلاب فرهنگی افزود: در بسیاری از معارف از عقل به عنوان نیروی قوای انسان سخن گفته شده است و ادبار عقل که نزول و صعود هستی است مورد اشاره قرار گرفته است.

پارسانیا اظهار کرد: عقل یک حقیقتی است که اگر در درون انسان نباشد انسان مخاطب هیچگونه پیام‌آوری نیست و اگر در فرهنگ، تاریخ و یا جامعه‌ای نشانی از عقل دیده نشود روایات مرتبط با عقل زیر سوال می‌رود.

وی با اشاره به ضعیف بودن عقل پیش از ظهور اسلام تصریح کرد: در دنیای امروز عقل بیش از همه دوران تاریخ مهجور مانده است.

پارسانیا گفت: عقلانیت کاملا ماهیت فرهنگی دارد و حقیقتی است که جهان بر آن قوام یافته است و انسان باید هوا و هوس خود را در خدمت حقیقت بگیرد.

انتهای پیام
captcha