کد خبر: 4234924
تاریخ انتشار : ۱۴ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۶:۵۵
در گفت‌وگو با ایکنا تبیین شد

نحوه رفتار امام رضا(ع) در گفت‌وگوهای بین ادیانی چگونه بود

قائم‌مقام ریاست دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: نشست‌ها و گفت‌وگوهای ادیانی که در محضر امام رضا(ع) انجام می‌شد، مصداقی روشن است که امام با قول و فعل احسن سعی در هدایت افراد داشتند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی جعفر طیاری، قائم‌مقام رئیس دانشگاه ادیان و مذاهبحجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی جعفر طیاری، قائم‌مقام رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا از قم با بیان اینکه انجام وظیفه امامت برعهده امامان معصوم(ع) بود که نحوه انجام آن، معطوف به شرایط خاصی است، اظهار کرد: شرایط دوران امام رضا(ع) با دوران سایر ائمه متفاوت بود، در آن زمان ولایتعهدی را بر امام تحمیل کردند و ایشان به دلیل علم لدنی آن را پذیرفتند که فرصتی برای انجام اهداف‌شان بود.

قائم‌مقام دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به اینکه امام رضا(ع) از این فرصت برای نجات مردم از نادانی و ضلالت استفاده کرد، افزود: اگر چه در ظاهر اینگونه است که تحمیل ولایتعهدی بر امام نوعی تهدید محسوب می‌شود اما امام از این فرصت استفاده کامل را برد.

وی بیان کرد: حکام وقت در خیال خام خود اینگونه می‌پنداشتند که چنانچه جلساتی تشکیل دهند و از دانشمندان، رهبران، سران مذاهب و ادیان گوناگون دعوت کنند تا از امام پرسش‌های مختلف داشته باشند، امام نمی‌تواند به آن‌ها پاسخ دهد.

قدرتمندی امام رضا(ع) در مذاکرات 

استاد دانشگاه اضافه کرد: اما گفتار، رفتار و کردار امام موجب هدایت بشر است و دارای علم لدنی است، بنابراین ایشان قدرتمندانه وارد مذاکرات شدند و تلاش می‌کردند جهل‌سران ادیان را برطرف کنند تا به نورانیت شناخت وارد شوند.

جعفر طیاری گفت: امام نه تنها با سخن به هدایت و بصیرت‌افزایی افراد و بیداری آن‌ها از خواب غفلت می‌پرداختند، بلکه در بعد عملی نیز با رفتارهای اخلاق‌مدارانه مردم را هدایت می‌کردند و گاهی ترکیبی از رفتار و گفتار در هدایت افراد داشتند.

وی ابراز کرد: نشست‌ها و گفت‌وگوهای ادیانی که در محضر امام رضا(ع) انجام می‌شد، مصداقی روشن است که امام با سخن و عمل سعی در هدایت افراد داشتند و بسیار منصف بودند و با فطرت الهی خود آن را می‌پذیرفتند و تسلیم حق می‌شدند.

این استاد دانشگاه گفت: در روایات از امام صادق(ع) نقل شده است که «كُونُوا دُعَاةً لِلنَّاسِ بِغَيْرِ أَلْسِنَتِكُمْ لِيَرَوْا مِنْكُمُ اَلْوَرَعَ وَ اَلاِجْتِهَادَ وَ اَلصَّلاَةَ وَ اَلْخَيْرَ فَإِنَّ ذَلِكَ دَاعِيَةٌ، مردم را به‌غیر زبان (بلکه با کردار) خود به خیر و نیکو‌کارى دعوت کنید، مردم باید کوشش در عبادت و راستگویى و پرهیزکارى شما را ببینند.»

وی مطرح کرد: اگر قرآن به عنوان احسن الاقوال با گفتار نیکو، اخلاق اسلامی و اخلاق سرچشمه گرفته از منش پیامبر اکرم(ص) همراه باشد، مؤثر خواهد بود. همانگونه که امام صادق(ع) می‌فرماید: «كُونُوا لَنا زَينا و لا تَكُونُوا عَلَينا شَينا؛ پس مايه زينت ما باشيد و مايه زشتى (بد نامى) ما نباشيد.» 

احسن رفتار و اقوال امام رضا(ع) در مذاکرات

جعفر طیاری گفت: امام رضا(ع) از احسن اقوال استفاده می‌کرد و با احسن رفتار در این فرصتی که به ظاهر تهدید بود در نشست‌ها و گفت‌وگوها بهره می‌برد و فرصت طلایی برای جهان اسلام و تشیع به‌ویژه ایرانیان رقم می‌زد.

وی ابراز کرد: با توجه به جهانی که در آن به سر می‌بریم و در اثر فضای مجازی و ارتباطات انسان‌های مختلف می‌توانند به راحتی با یکدیگر در ارتباط باشند، در گفت‌وگوی بین ادیان ابراهیمی و غیر ابراهیمی، گفت‌وگوی بین اسلام با سایر ادیان، گفت‌وگوی میان تشیع و غیرتشیع و گفت‌وگوی فرق تشیع می‌توان بهترین استفاده را برد که این درس خوبی است و یکی از موفق‌ترین خواستگاه‌های گفت‌وگوی ادیان مجالسی بود که در محضر امام رضا(ع) تشکیل شد.

قائم‌مقام رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: در روایتی از امام رضا(ع) آمده که «يَتَعَلَّمُ عُلومَنا و يُعَلِّمُهَا النّاسَ، فَإِنَّ النّاس لَو عَلِموا مَحاسِنَ كَلامِنا لاَتَّبَعونا کسی که علوم اهل بیت(ع) را آموزش ببینید و به مردم آموزش دهد زیرا اگر مردم زیبایی‌های سخن ما را بدانند از ما تبعیت می‌کنند.» 

وی اضافه کرد: اگر مردم نسبت به علوم اهل بیت(ع) معرفت و شناخت پيدا کنند، اسلام براساس معارف اهل بیت(ع) منتشر می‌شود، زیرا انسان‌ها براساس فطرت خود عمل می‌کنند و نوع قلیلی از انسان‌ها براساس جهل حرکت می‌کنند و بسیاری از افرادی نیز که با حق مقابله دارند را می‌توان با سیره و روشی که منطبق با اهل بیت(ع) و آمیخته با رفتار جذاب باشد، هدایت کرد.

جعفر طیاری در ادامه با اشاره به آیه ۱۷ و ۱۸ سوره زمر، گفت: در این آیات آمده است که «فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولئِکَ الَّذینَ هَداهُمُ اللَّهُ وَ أُولئِکَ هُمْ أُولُوا الْأَلْبابِ؛ خداوند به پیامبر(ص) می‌فرماید که به بندگان من بشارت بده یعنی کسانی ‌که قول و رفتار را گوش می‌دهند و از زیباترین سخنان تبعیت می‌کنند که خداوند آن‌ها را هدایت کرده و مشمول هدایت الهی شده‌اند.» 

وی ابراز کرد: براساس فرمایشات امام رضا(ع) باید تلاش کنیم اسلام را براساس معارف اهل بیت(ع) بشناسیم و از آن‌ها تبعیت کنیم و به دیگران نیز یاد دهیم و در صراط مستقیمی که اهل بیت(ع) برای ما ترسیم کرده‌اند، قرار بگیریم و از ظلمات به سوی نور الهی خارج شویم.

قائم‌مقام رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در پایان اظهار کرد: در صورتی که رفتار امام رضا(ع) را سرلوحه خود قرار دهیم، روابطمان با سایر فرقه‌های شیعه، اهل تسنن و حتی سایر ادیان نیز بهتر می‌شود و می‌توان افراد بسیاری را جذب اسلام و تشیع کند.

گفت‌وگو از الهام حلاجیان

انتهای پیام
captcha