حوزه‌های علمیه به فقه حکمرانی بپردازند
کد خبر: 4161587
تاریخ انتشار : ۱۹ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۱
خسروپناه:‌

حوزه‌های علمیه به فقه حکمرانی بپردازند

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه امروزه نیاز به فقه حکمرانی داریم، ادامه داد: در مقوله‌های مختلف باید به فقه و احکام فقهی سیاست‌گذاری بپردازیم که حوزه‌های علمیه تاکنون به آن نپرداخته‌اند از این رو اگر مورد توجه قرار گیرد شاهد تحولی در حوزه علمیه خواهیم بود. 

حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگیبه گزارش ایکنا از فارس، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی امروز، ۱۹ مرداد در سلسله مباحث جهاد تبیین با موضوع «بازخوانی جریان‌های فرهنگی سیاسی ایران معاصر» که در حرم مطهر شاهچراغ(ع) برگزار شد، گفت: فقه حکمرانی در کشور مقوله جدیدی بوده که با حکومت‌داری تفاوت دارد. 

وی افزود: لازمه حکمرانی، حکمت، فقه و علم است و باید توجه کرد که فقه حکومه با الفقه حکومی تفاوت دارد و معنی «الفقه حکومی» داشتن رویکرد حکومتی نسبت با احکام است؛ در دو قرن اخیر نظام حکومت‌داری دولت و ملت در دنیا رواج پیدا کرده، اما نظام حکمرانی در ایران، امت و امامت با رویکرد دولت و ملت است. 

خسروپناه با بیان اینکه حکمرانی فرایندی از سیاست‌گذاری‌ها تا تصدی‌گری است، اظهار کرد: به مثال انتخابات یک پدیده جدید بوده و برخی از فقها بر اساس آیات قرآن کریم، مشروعیت انتخابات را تایید کردند که جزو فقه سیاسی بوده، اما سیاست‌های کلان انتخابات جزو فقه حکمرانی است از این‌رو رهبر معظم انقلاب سیاست کلان انتخابات را نظیر ارتقای شایسته‌گزینی، پاسداری از ارزش‌ها و... تبیین کردند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، مرحله بعد از نظام سیاست‌گذاری در حکمرانی را تنظیم‌گری دانست و تاکید کرد: اگر ساختار مناسب و نظارت برای سیاست‌گذاری حکمرانی نباشد، روند فعالیت‌ها پیش نمی‌رود چراکه سند‌های تدوین شده بسیار خوبی شورای عالی انقلاب فرهنگی وجود داد اما به دلیل نبود نگاه حکمرانی در میدان عمل تاثیرگذاری مناسب نخواهد داشت. 

وی با تأکید بر اینکه امروزه نیاز به فقه حکمرانی داریم، ادامه داد: در مقوله‌های مختلف باید به فقه و احکام فقهی سیاست‌گذاری بپردازیم که حوزه‌های علمیه تاکنون به آن نپرداخته‌اند از این رو اگر مورد توجه قرار گیرد شاهد تحولی در حوزه علمیه خواهیم بود. 

نیاز به حکمرانی تعلیم و تربیت در کشور احساس می‌شود 

خسروپناه تصریح کرد: حکمرانی را در تمامی عرصه مسکن، دارو، امنیت، فضای مجازی، خانواده و... می‌توان تدوین کرد بنابراین تنظیم‌گری، سیاست‌گذاری و تصدی‌گری در این مقوله‌ها باید مورد توجه قرار دهد از این‌رو اگر در این زمینه‌ها ورود نکنیم بهترین سند تحولی در دستگاه‌های اجرایی نظیر آموزش و پروش اجرا شود، نتیجه مطلوب را نخواهد داشت در این صورت نیاز به حکمرانی تعلیم و تربیت در کشور احساس می‌شود.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه ۳۰ سیاست کلان از سوی رهبر معظم انقلاب تبیین شده است، گفت: این سیاست‌ها به دلیل نبود حکمرانی اجرا نمی‌شود از این‌رو در دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه در کنار رشته‌های مختلف باید حکمرانی نیز مدنظر قرار گیرد.

وی ادامه داد: احکام «فردی و اجتماعی» و همچنین «قواعد فقهی» در تدوین فقه حکمرانی در تمامی عرصه‌ها می‌تواند به‌کارگیری شود چراکه بیش از ۴۰۰ قواعد فقهی وجود دارد که بیش از ۳۰ قاعده در موضوع حکمرانی مورد استفاده قرار خواهد گرفت و قاعده لاضرر در فقه حکمرانی پزشکی، امنیت و... می‌تواند استفاده شود.

خسروپناه با اشاره به اینکه در حکومت‌داری از حکمرانی استفاده می‌شود، گفت: بسیاری از مدیریت‌ها در برخی از وزارتخانه‌ها از سنخیت کارتابلی بوده و دیدگاه حکمرانی ندارد. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه سخنان خود جریان‌شناسی فکری و فرهنگی کشور را تشریح کرد و گفت: امروزه در جهان و کشور به دو زیست انقلاب اسلامی و پسا مدرن غربی مواجه هستیم و در دهه‌های مختلف شاهد گرایش افراد به این دو زیست جهان بوده‌ایم. 

خسروپناه ادامه داد: افراد حاضر در زیست انقلاب اسلامی بینش، منش و کُنش توحید محور، ولایت‌مدار، خودسازی، مقاومت را الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت می‌دانند و معتقد هستند راهی که امام و شهدا پیش گرفتند، باید ادامه داشته باشد از این‌رو باعث شد در عرصه‌های مختلف کشور رشد کنیم. 

وی با بیان اینکه دستاورد‌های بزرگ کشور حاصل زیست در جهان انقلاب اسلامی است، گفت: برخی از دانشمندان و اساتید با اعتقاد به جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی به تلاش می‌پردازند، تا نیاز کشور را برطرف کند، اما از آن طرف اساتیدی در حال ترغیب دانشجویان برای مهاجرت به خارج از کشور هستند.

خسروپناه با اشاره به اینکه افراد در زیست پسا مدرن تحت تاثیر فرهنگ غرب بوده و در نهایت به سمت پوچ‌گرایی و لذت‌گرایی می‌روند، تاکید کرد: کسانی که در زیست انقلاب اسلامی به‌سر می‌بردند مرگ آن‌ها افتخار و شهادت است، اما مواد مخدر، خودکشی و روان گردان عاقبت افراد حاضر در زیست پسا مدرن خواهد بود.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: عده‌ای از لحاظ فرهنگی به دنبال تقویت فرهنگ زیست جهان انقلاب هستند در مقابل برخی‌ها با ساخت فیلم‌های سریالی نامناسب ترویج فرهنگ غربی را دنبال می‌کنند همچنین افرادی به اسم ارزش‌های انقلاب اقدامات درستی انجام نمی‌دهند از این‌رو اکنون جریان‌شناسی سیاسی تمام شده و با تقسیم‌بندی افراد به انقلابی خالص یا انقلابی دروغین روبه‌رو هستیم.

وی با اشاره به اینکه زیست جهان منفعت‌گرا نیز ما بین دو گروه تفکر انقلابی و غربی قرار دارد، اظهار کرد: برخی از افراد با اخذ پول از اختاپوس در شبکه‌های اجتماعی بر علیه تصویب برخی از قوانین کنشگری می‌کنند و به دنبال منفعت خود هستند.

خسروپناه با بیان اینکه باید در سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری حکمرانی‌ها بر اساس قطع دست منفعت‌داران باشد، افزود: دانشگاه‌ها و حوزه‌ها باید به مردم‌سالاری دینی و شیوه حکمرانی بپردازند چراکه خلأ فکری و علمی در موضوع حکمرانی کشور داریم و اگر به این موضوع پرداخته نشود، اداره کشور دچار اختلال خواهد شد.

انتهای پیام
captcha