روز نوزدهم دیماه، یادآور حماسه بزرگ و باشکوهی است که برگ دیگری از کتاب زرین انقلاب اسلامی را رقم زد؛ ۱۹ دی سالروز قیام خونین مردم قم است؛ همان روزی که در تاریکی استبداد و ستم روزنهها را بهسوی روشنایی گشود و روند انقلاب را بهگونهای شکل داد که طومار 2500 ساله نظام شاهنشاهی در مدت زمان کوتاهی در هم پیچیده شود.
در روز هفدهم دیماه سال ۵۶ مقالهای با عنوان «استعمار سرخ و سیاه»، با امضای احمد رشیدی مطلق در روزنامه اطلاعات درج شد. نویسنده این مقاله که در سالروز کشف حجاب به چاپ رسید، به حضرت امام خمینی(ره) اهانت کرده بود.
با اینکه برای اولین بار نبود که عوامل نظام ستمشاهی به حضرت امام(ره) اهانت میکردند و این بار حتی اهانت بهطور صریح صورت نگرفته بود، اما جرقهای در شهر مقدس قم زده شد که به قیامی خونین و تاریخساز مبدل شد.
آیتالله سیدمحمد غروی، استاد حوزه علمیه قم که در جریان حادثه قیام نوزدهم دیماه سال ۵۶ حضور داشته است در گفتوگو با خبرنگار ایکنا از قم، با بیان اینکه ۱۹ دی یادآور حرکت عظیم حوزه علمیه قم بود، اظهار کرد: به دنبال درگذشت مرحوم آیتالله حاج آقا مصطفی خمینی در سال ۱۳۵۶، مردم در سراسر کشور علاقه خود را به امام خمینی(ره) بار دیگر نشان دادند و مجالس ترحیم باشکوهی بعد از فوت ایشان در سراسر کشور برگزار شد و رژیم شاه را دچار دستپاچگی کرد.
وی ادامه داد: در پی این اقدام مردم، رژیم طاغوت علیه حضرت امام(ره) قیام و مقالهای روز ۱۷ دیماه در روزنامه اطلاعات منتشر کرد و در روز ۱۸ دیماه اخبار و اطلاعات این مقاله به مردم رسید و روز ۱۹ دیماه حوزویان و بخشی از مردم قم به رسم اعتراض به منزل بزرگان و مراجع رفتند و دادخواهی کردند که رژیم علیه مرجعیت این رفتار ناپسند را داشته است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: پیش از ظهر روز ۱۹ دیماه تظاهراتی علیه این مقاله و رژیم طاغوت در قم برگزار شد و بعد از ظهر نیز ادامه داشت که دستگاههای امنیتی و انتظامی با مشاهده اینکه این مسئله موج عظیمی را در حوزه علمیه ایجاد کرده است، بنا را بر برخورد قاطع گذاشتند و هجمهای علیه طلاب انجام داده و عدهای کشته و عدهای دیگر مجروح شدند و اوایل شب در قم حکومت نظامی برقرار شد.
وی با بیان اینکه مراجع تقلید پس از این واقعه به میدان آمدند و مراجع سهگانه اطلاعیهای صادر و این اقدام را محکوم و عزای عمومی اعلام کردند، ادامه داد: قیام ۱۹ دی مبدأ انقلاب بود. حضور ددمنشانهای که رژیم طاغوت علیه مردم در روز ۱۹ دیماه داشت، موجب برپایی قیامهایی در تبریز، شیراز، جهرم، یزد و مشهد شد.
غروی بیان کرد: اگر قیام سال ۱۳۴۱ و ۱۵ خرداد را بهعنوان یک نهضت قلمداد کنیم، آنچه در ۱۹ دیماه بهوقوع پیوست، موج انقلاب بود که در سراسر کشور گسترده شد. محکوم کردن اقدام رژیم طاغوت در ۱۹ دیماه توسط مراجع و عزاداریشان در قیامهای بعدی بسیار تأثیرگذار بود بهگونهای که رژیم دیگر نتوانست این حرکت انقلابی را کنترل کند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار کرد: با وجود تغییراتی که رژیم طاغوت در مجلس ایجاد کرد و همچنین عدهای را به زندان انداخت اما عملا نتوانست طاقت بیاورد و هر روز رژیم ملتهبتر میشد. روز ۱۹ دی آغازی برای انقلابی بود که بیش از یک سال بعد به اوج خود یعنی سرنگونی رژیم شاهنشاهی رسید زیرا کشتار این روز و حرکت و قیام مردم موجب آگاهی بیشتر در سطح کشور شد.
وی با اشاره به اینکه غروب روز نوزدهم دیماه، تنها چیزی که در منطقه درگیری به چشم میخورد عبا، عمامه و کفشهایی بود که از روحانیان و مردم به جا مانده و آغشته به خون بود، یادآور شد: برگزاری چهلم شهدای ۱۹ دی در شهرهای مختلف زمینهای برای ایجاد انقلاب شد و در واقع قیام ۱۹ دیماه مردم قم به رهبری روحانیت که نقش اصلی را در این قیام ایفا کردند، سرآغاز و نقطه عطف انقلاب اسلامی بود و ما باید قدردان خون این شهدا باشیم.
انتهای پیام