کد خبر: 4276189
تاریخ انتشار : ۲۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۴:۱۰
رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) بیان کرد

بازخوانی حقوق بشر با رویکرد شرقی؛ راهی برای تحقق عدالت فراگیر در جهان

حجت‌الاسلام والمسلمین سیداحسان رفیعی‌علوی گفت: بازخوانی مفاهیم حقوق بشر از منظر شرقی نه تنها یک ضرورت علمی، بلکه راهی برای تحقق عدالت فراگیر در جهان امروز است.

حجت‌الاسلام و المسلمین سیداحسان رفیعی‌علوی، رئیس دانشگاه باقرالعلومبه گزارش ایکنا از قم، حجت‌الاسلام والمسلمین سیداحسان رفیعی‌علوی، رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) در نشست خبری همایش بین‌المللی «حقوق بشر در رهیافت شرقی» که امروز، ۲۴ فروردین‌ماه در سالن همایش‌های غدیر برگزار شد، ضمن بیان نکاتی درباره برگزاری این همایش گفت: همه این پیشرفت‌هایی که حقوق بشر امروزی کرده یک سوی ترازو است و سوی دیگر آن، نقص‌های مکرر و نابرابری است که نشان از آن می‌دهد که اگر آرزومندی در حقوق بشر جهانی، رسیدن به صلح پایدار در احترام به تنوع فرهنگی و برابری انسان‌ها بود، هر روز اخباری از جهان اعلام ‌نمی‌شد که در جغرافیایی از کره زمین ما، حقوق بشر در حال نقض است.

وی افزود: ایده این همایش از آنجایی شروع می‌شود که چرا علی‌رغم تلاش‌های جهانی و ارتقای حقوق بشر، و شکل‌گیری بیانیه‌ها درباره حقوق بشر، انسان امروزی شاهد چنین رفتارهایی مخالف با اخلاق صلح‌طلبانه جهان است؟ ایده‌ای که پایه فکر این همایش را در مقابل جریان رایج فرهنگی دنبال می‌کند، بر این اعتقاد استوار است که اگر در مقام حدوث و شکل‌گیری حقوق بشر جهانی امروز تنها یک ایده انسان‌محوری و در حقیقت یک فکر در غرب فرهنگی دست‌مایه شکل‌گیری بوده و متأسفانه این جریان فکری جذابیتی هم برای پیروان ادیان، تمدن‌ها و آیین‌ها خلق نمی‌کند.

رفیعی‌علوی تصریح کرد: انسان‌محوری، خود آیینی برای انسان تمدن‌ها و ادیان نه تنها جذابیت ندارد بلکه نوعی مخالفت با عقلانیت فرهنگی انسان است‌؛ ایده و پنداره اصلی این همایش بر این است که در مقام حدوث بیش از دو سوم جمعیت را پیروان ادیان، تمدن‌ها و فرهنگ‌هایی که زادگاه و خاستگاه این‌ها در شرق فرهنگی است، هیچ توجهی نشده و هیچ سهمی به ادیان و ظرفیت و الزام معنوی که برای رشد حقوق بشر می‌توانند در ساحت جهانی داشته باشند، داده نشده است.

وی تأکید کرد: دولت‌محوری، فردگرایی، نقش ندادن به کنشگری از طریق ظرفیت‌های فرهنگی که ادیان و تمدن‌ها دادند، حقوق بشری دارای نقض‌های فراوانی است. نابرابری که باعث شده به جای بازتولید صلح پایدار به بازتولید نقض‌های مکرر دچار شود. انسان فرهنگی در مقابل انسان خدایی دارای یک عقلانیت منطقی برای رشد حقوق بشر انسانی است که پایه تشکیل این همایش است.

رفیعی‌علوی قم را به‌عنوان جغرافیای ممتاز فرهنگی ایران دانست و اظهار کرد: قم با نقش مهمی که دارد رسالت رساندن این صدای جهانی را برعهده گرفته است. این همایش و اجلاسیه، ممتازترین رویداد فرهنگی قم است که دانشگاه باقرالعلوم(ع) به‌عنوان پیشران علوم انسانی اسلامی با همکاری بیش از ۳۰ نهاد علمی و بین‌المللی دست به برگزاری آن زده است.

وی افزود: به مناسبت برگزاری این اجلاسیه، بیش از ۵۰۰ اثر به ما رسیده که مجموعاً ۷۶ مقاله به سه زبان انگلیسی، عربی و فارسی پذیرفته شده و در قم رونمایی خواهد شد و به مرور محتوای پذیرش شده در فصلنامه فلسفه دانشگاه باقرالعلوم به چاپ خواهد رسید. 

رفیعی‌علوی گفت: همچنین یکی از امتیازات این رویداد، استقبالی بود که از همایش شد. سال آینده در این همایش ۱۶ یا ۱۷ کشور عضو بریکس حضور خواهند داشت که امید است این رویداد فرهنگی بزرگ، صدای مظلومان را به جهانیان برساند و اقدامات بزرگی در این راستا انجام شود.

انتهای پیام
captcha