حجتالاسلام والمسلمین محمدرضاقاسمینیا، پژوهشگر دینی طی یادداشتی که به مناسبت عید غدیر در اختیار ایکنای قم قرار داده است، نوشت: «زنده نگه داشتن این عید نه برای این است که چراغانی بشود و قصیدهخوانی بشود و مداحی بشود، اینها خوب است، اما مسئله این نیست، مسئله این است که به ما یاد بدهند که چطور باید تبعیت کنیم، به ما یاد بدهند که غدیر منحصر به آن زمان نیست، غدیر در همه اعصار باید باشد و روشی که حضرت امیر(ع) در این حکومت پیش گرفته است باید روش ملتها و دستاندرکاران باشد. قضیه غدیر، قضیه جعل حکومت است، این است که قابل نصب است و الا مقامات معنوی قابل نصب نیست.» (صحیفه امام؛ ج ۲۰، ص ۱۱۲) بخشی از بیانات بنیانگذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی(ره) در وصف جایگاه حقیقی و درست غدیر است.
بیشتر بخوانید:
رهبر معظم و حکیم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای(مدظله العالی) پیام غدیر را با این بیان میفرماید: «بشر انواع و اقسام حکومتها را تجربه کرده است؛ اسلام این حکومتها، قدرتمندیها و قدرتمداریها را قبول ندارد؛ امامت را قبول دارد. این قاعده اسلام است؛ غدیر این را بیان میکند.»
غدیرخم نام مکانی است که حاجیان در بازگشت از مکه بنابر رسم همیشه وقتی به این نقطه میرسیدند متفرق میشدند و به شهرهای خود باز میگشتند. با تدبیر معجزهآسای پیامبر خدا مدیریت اعلا و زمانشناسی آن حضرت متوجه میشویم نقطهای را انتخاب کردند که بتوانند پیام غدیر را آشکارا و با صدای بلند، رسا و شیوا به آحاد مردم و عالم برسانند.
در روز هجدهم ماه ذیالحجه سال دهم هجرت توسط پیامبر اکرم(ص) به امر خداوند موضوع نصب امیرمؤمنان حضرت علی(ع) در زمانی که حاجیان بعد از پایان مراسم حج باز میگشتند، بیان شد، آن حضرت دستور دادند منبری از جحاز شتر ایجاد شد و ایشان در بالای آن، خطبه خواندند و پیام خود را با «من کنت مولاه فهذا علی مولاه» بیان و ابلاغ کردند و بعد از آنکه مقداری برای مردم خطبه خواندند آیه سوم سوره مائده نازل شد که خداوند میفرماید: «اَلْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دیناً» و نیز در جایی پیامبر اکرم(ص) میفرماید: «جبرییل سه بار بر من نازل شد و از طرف خداوند مأمور شدم در این اجتماع بهپا خیزم و اعلام کنم که حضرت علی(ع) برادر من، وصی من و جانشین من بر امت است و امام بعد از من است و فرزندان بعد از او امامان بعد از ایشان هستند.»
ما در این آیه چند مطلب داریم اول، روز ناامیدی کافران از دین اسلام است و دوم، اینکه روز برداشتن ترس مسلمانان از کافران است؛ سوم روز اکمال دین است و چهارم، روز اتمام نعمت الهی است. همچنین پنجم، روز پسندیده شدن اسلام از سوی خداوند برای مسلمان است.
نکته قابل توجه است آن که روز اتمام نعمت الهی است که اتمام نعمتها به نعمت ولایت و امامت بود. نعمت امامت و ولایت بالاترین نعمتی است که خداوند برای مسلمانان ارزانی داشتند. شکرگزاری این نعمت بالاترین شکرگزاریهاست و این شکرگزاری فقط با شناخت و پیروی و اطاعت از ولایت و امامت میسر میشود.
پیام غدیر را در کلام حضرت امام رضا(ع) درمیابیم که در حدیث سلسلةالذهب فرمودند: «کلمه لااله الاالله حصنی فمن دخل حصنی امن من عذابی لکن بشروطها وانامن شروطها.»
یکی از پیامهای روز غدیر این است که مسلمانان متحد شوند و در برابر استکبار جهانی و نظام سلطه ایستادگی و استقامت داشته باشند، بهویژه که اکنون باید همه مسلمانان و آزادگان جهان در مقابل رژیم اشغالگر و کودککش وحشی صهیونیستی و حامیان و همپیمانانش متحد باشند که پیروزی برای مسلمانان خواهد بود و شکست کامل دشمنان و فروپاشی آنان نزدیک است.
ما باید از رویداد غدیر و عید بزرگ خداوند پیروی و تبعیت کردن از ولایت، وحدت، اخوت و برادری و تشکیل حکومت اسلامی و امت واحده را بیاموزیم و با هم برادر و در برابر دشمنان یدواحد باشیم.
باید پیام غدیر در دلها و جانهای مردم نهادینه شود، پیام غدیر و بعثت پیامبر اکرم(ص) همه برای تشکیل دولت اسلامی و اجرای عدالت است که زمینهسازی برای تمدن نوین اسلامی و ایجاد جامعه مهدوی برای ظهور حضرت مهدی(عج) است.
در روز عید غدیر خواندن زیارت امینالله و زیارت جامعه کبیره توصیه میشود و در این روز خواندن زیارت غدیریه که ازسوی حضرت امام هادی(ع) صادر شده دارای مضامین بسیار بالایی است و در این زیارت ۲۰۶ فضیلت از فضایل امام علی(ع) بیان شده است و ۷۸ آیه هم در این زیارت به آن استناد کردهاند که در محور بیان فضایل و مناقب مولای متقیان امیرمؤمنان حضرت علی(ع) است.
شایسته است در روز عید سعید غدیر همراه با برگزاری آیینهای جشن و سرور و شادی، خواندن زیارات و ادعیه و نمازها، عقد اخوت، دید و بازدید و صله رحم، عیدی دادن و اطعام به همنوعان، با معرفتآموزی از این واقعه و حماسه عظیم جامع و جهانی تاریخ اسلام در خانواده، جامعه و رسانهها به تبلیغ و تبیین محتوایی آن بپردازیم و درطول سال رسالت خود را با انتقال مفاهیم و درسهای جاودانه چشمه جاری غدیر به فرزندان و نسلهای آینده و معرفی پیامهای آن به جهانیان به انجام برسانیم و بدانیم رستگاری و نجات بشریت در پیروی و اطاعت از پیامهای رهاییبخش غدیر است.
انتهای پیام