قم؛ کلان‌شهری ایمن مطابق با استانداردهای جهانی در آتش‌نشانی
کد خبر: 4089007
تاریخ انتشار : ۰۹ مهر ۱۴۰۱ - ۲۰:۳۰

قم؛ کلان‌شهری ایمن مطابق با استانداردهای جهانی در آتش‌نشانی

قم نخستین کلان‌شهر کشور است که از لحاظ تعداد ایستگاه‌های آتش‌نشانی با استانداردهای بین‌المللی مطابق است و زمان رسیدن به حوادث در قم از میانگین جهانی نیز کمتر است.

به گزارش ایکنا از قم، به نقل از روابط عمومی شهرداری قم، نجات جان و مال مردم در محدوده شهرها بر عهده آتش‌نشانی و خدمات ایمنی است و افزون بر ۱۰۰ وظیفه به عهده این سازمان نهاده شده و ناگفته پیداست که هر چه سطح آمادگی نیروها، برخورداری از تجهیزات بروز و مدرن، رسیدن در کوتاه‌ترین زمان به محل و داشتن اطلاعات جزئی از صحنه وقوع حادثه بیش‌تر باشد، کارایی و احساس امنیت روانی شهروندان ارتقا می‌یابد.

ایمنی شهری از مباحث مهم و کلیدی در طرح‌های توسعه‌ای و افق‌های برنامه‌ریزی شهری است و به هر میزان که شهرها توسعه می‌یابند، به‌تناسب آن تجهیزات و ایستگاه‌های آتش‌نشانی نیز باید رشد کنند تا امدادرسانی سریع دچار رخنه و اختلال نشود.

ایمنی از جزو آن دسته از مباحث کلیدی است که به خاطر پیوند خوردن آن با جان و مال مردم، نهایتی برای آن نمی‌توان تصور کرد، به باور مدیران و کارشناسان شهری در کنار الزامات قانونی در ایمنی شهری، شایسته است تا فرهنگ ایمنی نیز در بین شهروندان نهادینه شود تا مردم از هر چیزی که فاقد ایمنی لازم از خانه، خودرو و غیره باشد دوری کنند و نظام تصمیم‌سازی را به نسبت به اصل ایمنی حساس نمایند.

بر اساس استانداردهای بین‌المللی به ازای هر ۵۰ هزار نفر جمعیت، باید یک ایستگاه آتش‌نشانی فعال باشد که این امر در شهر قم با فعال شدن ۲۴ انجام شده‌است و از این نظر قم نخستین کلان‌شهر کشور بوده که از لحاظ تعداد ایستگاه با استانداردهای بین‌المللی مطابق است.

ثانیه‌های طلایی خدمات‌رسانی

وقتی حوادثی مانند آتش‌سوزی، زلزله، ریزش ساختمان، سقوط در چاه، محبوس شدن در آسانسور و مانند این‌ها رخ می‌دهد، ثانیه‌ها حکم مرگ و زندگی پیدا می‌کنند و رسیدن در کوتاه‌ترین زمان به محل حادثه می‌تواند زندگی دوباره‌ای به افراد گرفتار ببخشد.

بر اساس استانداردهای تعریف‌شده بین‌المللی، زمان رسیدن آتش‌نشان‌ها به محل حادثه چهار دقیقه است که خوشبختانه این زمان در کلان‌شهر قم وضعیت استانداردی دارد. در حال حاضر میانگین زمان رسیدن آتش‌نشان‌ها به محل حادثه در شهر قم حدود ۳ دقیقه و ۲۰ ثانیه است.

به گفته مدیران شهری، با بهره‌برداری از ایستگاه در حال ساخت ” مادر” به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و استانداردترین ایستگاه‌های کشور، در محدوده بلوار پیامبر اعظم(ص) در زمینی به مساحت ۹ هزار مترمربع با اعتباری افزون بر ۱۳ میلیارد تومان و با پیشرفت فیزیکی بالای ۷۰ درصد، وضعیت ایمنی شهر قم سال آینده پایدارتر خواهد شد.

خانه‌های فرسوده و بی‌توجهی به مقررات ملی ساختمان

البته قم از گذشته با معضلاتی در ایمنی شهری روبه‌رو است که درمان آن روندی پیچیده و دشواری دارد که بافت قدیمی به‌ویژه در هسته مرکزی شهر با ساختمان‌های قدیمی با قدمت بالای ۴۰ سال، کوچه‌های باریک و تراکم بسیار زیاد جمعیت از آن دسته از معضلات کلان ایمنی این شهر است.

هرچند از سال ۹۱ به بعد با ورود و نظارت سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی در صدور پروانه، بررسی نقشه‌ها و در زمان پایان کار، تجهیزات ایمنی مقررات ملی ساختمان تأیید و بعد از آن تحویل مالکان می‌شود که این الزام قانونی سبب کاهش حوادث ساختمان در قم شده است، ولی به گفته کارشناسان، مشکل و معضل اصلی قم ساختمان قدیمی قبل از سال ۹۱ است که سازمان آتش‌نشانی ورودی جهت تأییدیه ایمنی آن‌ها نکرده است، در این بخش نیز ساختمان‌هایی که پایان کار دریافت نکرده‌اند ملزم به تأییدیه ایمنی از سازمان آتش‌نشانی هستند، ولی لازم است در خصوص سایر ساختمان‌های تجاری، مسکونی و درمانی نیز این سازمان بتواند ورود و مباحث ایمنی را بررسی نماید.

نقش‌آفرینی آتش‌نشانی به مبحث ایمنی ساختمان‌ها در قم نتیجه‌ای کاملاً مثبت و امیدوارکننده‌ای داشته است، به‌گونه‌ای که پس از ورود و بررسی خانه مسافرهای قم هیچ‌گونه حادثه‌ای طی سه سال گذشته ثبت‌نشده درحالی‌ که تا قبل از آن، خانه مسافرها یکی از نقاط مرگبار قم در مباحث ایمنی شناخته می‌شدند.

در کنار این، برخی پاساژها و مجتمع‌های خرید، مراکز درمانی و اداری در قم نیز وجود دارند که به‌رغم حجم بالای مراجعه شهروندان، فاقد ایمنی‌های لازم است و به اعتراف مدیران شهری نیز طی سال‌های متوالی همواره به اخطاریه‌های ایمنی سازمان آتش‌نشانی بی‌توجهی کرده‌اند؛ این‌ها از مراکزی هستند که نقش بمب ساعتی را بازی می‌کنند و هر لحظه احتمال بروز فاجعه‌ای مانند پلاسکو و متروپل را در خود پرورش می‌دهد.

بلندمرتبه‌سازی و ضرورت به‌روزرسانی تجهیزات آتش‌نشانی

قم از کلان‌شهرهایی است که روند آپارتمان‌سازی در آن وضعیت پرشتابی داشته و جزو ۴ کلان‌شهر بلندمرتبه کشور محسوب می‌شود، در حال حاضر مجوز احداث ساختمان‌های ۲۴ طبقه در قم صادرشده که این واقعیت غیرقابل انکار در کنار سخت‌گیری در رعایت مقررات ملی ساختمان مانند سیستم‌های اعلام و اطفای حریق و مانند آن، ضرورت خریداری و تأمین تجهیزاتی مانند نردبان‌های بلند را اجتناب‌ناپذیر کرده است.

در وضعیت کنونی وجود نردبان‌های بلند با توجه به حجم بالای ساختمان‌های بلندمرتبه از اوجب واجبات است و شهرداری قم مقدمات خرید یک نردبان ۴۰ متری دیگر را نیز در بودجه سال جاری خود زمینه‌چینی کرده تا در برفرض اینکه همزمان دو آپارتمان بلند دچار حادثه و آتش‌سوزی شد، یکی از آن‌ها در آتش دیگری نسوزد.

هم‌چنین به گفته کارشناسان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی، نگرانی دیگر سازمان آتش‌نشانی کار در عمق است، به عبارت بهتر وقتی مجوز ساخت چند طبقه منفی در برخی پروژه‌های تجاری، درمانی و غیره صادر می‌شود باید تجهیزات ایمنی مرتبط با آن نیز تأمین شود، چراکه کار در عمق زمین بسیار دشوارتر و نفس گیرتر از سطح آن است و حجم تلفات مادی و جانی قابل مقایسه با آتش‌سوزی‌های روی سطح نیست.

انتهای پیام
captcha