عالمان حوزوی در دست‌اندازهای فکری دستگیر مردم باشند
کد خبر: 4068501
تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۴۰۱ - ۱۳:۴۵
آیت‌الله اعرافی:

عالمان حوزوی در دست‌اندازهای فکری دستگیر مردم باشند

مدیر حوزه‌های علمیه کشور بیان کرد: ما ضمن آنکه وظیفه داریم به پرسش‌های جامعه بشری پاسخ دهیم، اما وظیفه مهمتر آن است که دستگیر خلق در دست‌اندازهای فکری باشیم. لذا، شبهه فکری دست‌اندازهای بشری است و وظیفه دوم حوزویان حساس‌تر و مهم‌تر است.

آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه کشوربه گزارش ایکنا از قم، آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه کشور در آیین اختتامیه اولین دوره جشنواره «پاسخ برتر» که امروز 13 تیرماه در مجتمع امین قم برگزار شد، بیان کرد: نقش انسان‌های محبوب خدا در زدودن شبهه‌ها و نقش مؤثر هدایت‌گر آن‌ها در فرازهای نورانی 86 نهج‌البلاغه به زیبایی به تصویر کشیده شده است.

وی با بیان اینکه هر جا عالم حوزوی حضور دارد وجود او به تمام و کمال کلید هدایت و قفل ضلالت است، ادامه داد: بنابر تعبیر زیبای نهج‌البلاغه کسانی که هدایت‌گر بشری هستند و در زدودن شبهات اهتمام می‌ورزند مصباح ظلمات و چراغی هستند که ظلمات را کنار می‌زنند و گمراهی‌ها و نابینایی‌ها را معالجه می‌کنند که این تعبیر مشمول عالمان حوزوی نیز است.

اعرافی با اشاره به اینکه کسانی که تحقیق و دستاوردهای دینی را در میدان مقابله و کارزار فکری و معرفتی عرضه می‌کنند نقش ویژه‌ای دارند، تصریح کرد: تحقیق و پژوهش پایه و مبناست، اما حوزه باید هنر فرآوری آن محصول و عرضه هنرمندانه آن و حاضر کردن آن اندیشه در مصاف با مکاتب دیگر و تهاجم شبهه‌ها داشته باشد. بنابراین، جهاد تبیین و دفاع از حقیقت و دفع شبهه‌ها تنها تحقیق و پژوهش نیست.

وی ادامه داد: افزون بر تحقیق و پژوهش نیاز به فرآوری و عرضه درست با انواع و اقسام شیوه‌های درست باید در میان عالمان حوزوی مورد توجه قرار بگیرد.

اعرافی اظهار کرد: برخی معتقدند که پرسش و شبهه باهم متفاوت است و از دلایل آنان برای این تفاوت آن است که در پرسش جانب‌داری نیست، اما در شبهه جانب‌داری است. همچنین اعتقاد دارند که در پرسش سؤال واضح است و پیچیدگی در کار نیست، اما در شبهه پیچیدگی وجود دارد و به سادگی یک پرسش نیست؛ در شبهه با یک تردید و گره مواجه هستیم و مطلبی که در آن پیچیدگی وجود دارد محور اصلی تفاوت میان شبهه و پرسش است.

مدیر حوزه‌های علمیه بیان کرد: ما ضمن آنکه وظیفه داریم به پرسش‌های جامعه بشری پاسخ دهیم، اما وظیفه مهم‌تر آن است که دستگیر خلق در دست‌اندازهای فکری باشیم. لذا شبهه فکری دست‌اندازهای بشری است و وظیفه دوم حوزویان حساس‌تر و مهم‌تر است.

اعرافی با اشاره به مراتب شبهه گفت: شبهه گاهی ممکن است باور به باطن را تقویت کند و گاهی ممکن است انکار حق را به‌وجود آورد و بنیان‌های فکری را دچار تزلزل کند و گاهی حق را به جای باطل می‌پذیرد و باطل را به جای حق می‌پذیرد و باور به باطل پیدا می‌کند و ما باید در برابر تمام این مراحل توشه راهی داشته باشیم.

وی با بیان اینکه ما باید قدرت فرآوری محصولات حوزوی را افزایش دهیم، تصریح کرد: ما به‌عنوان تربیت‌یافتگان حوزوی باید اخلاق و آداب پاسخگویی و حضور در مصاف تبیین را بیاموزیم و نسبت به نظام اخلاقی در این عرصه اهتمام ویژه بورزیم.

اعرافی با اشاره به ضرورت حرکت هماهنگ به نظم طبیعی میان اشخاص حقیقی و حقوقی در مواجهه با شبهات و پرسش‌ها، گفت: منظومه‌های باانگیزه دینی و الهی و انقلابی باید به نحو مناسبی تقسیم کار داشته باشند و منافاتی با جایگاه‌ها و شخصیت‌های متفاوت ندارد و این جشنواره نیز می‌تواند گامی در عرصه هم‌افزایی بیشتر باشد.

مدیر حوزه‌های علمیه با اشاره به اینکه ما باید از همه ظرفیت‌های این عرصه و نیز از تجربه‌های دنیا بهره‌مند شویم، بیان کرد: از علوم و دانش‌های به‌روز آگاه باشیم و هوشمندانه از آن بهره‌مند شویم.

وی گفت: پیش‌بینی، پیشگیری و گفتمان‌سازی از نکات ویژه این حوزه است که باید به آن اهتمام ورزید که مقام معظم رهبری در سخنرانی‌های خویش بر پیشگیری امواج آینده و گفتمان‌سازی فعال حوزه تأکید ویژه داشتند.

اعرافی در پایان با اشاره به اینکه در عرصه پاسخگویی و گفتمان‌سازی از نظم و شعر و ادبیات باید ویژه بهره‌مند شویم، افزود: مقوله پاسخگویی و گفتمان‌سازی در پاسخگویی به شبهات در یکصد سالگی حوزه علمیه قم احیا شود.

انتهای پیام
captcha