کودک‌همسری ضررهای عاطفی، جسمی و آسیب‌های اجتماعی زیادی دارد
کد خبر: 3848901
تاریخ انتشار : ۱۸ مهر ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۲
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه:

کودک‌همسری ضررهای عاطفی، جسمی و آسیب‌های اجتماعی زیادی دارد

گروه اجتماعی ــ عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: اگر حکم اولیه ازدواج در سنین پائین، جایز باشد، باید آسیب‌های آن را مورد بررسی قرار دهیم، زیرا ازدواج زودهنگام با ضررهای عاطفی و جسمی و آسیب‌های اجتماعی بسیار زیادی همراه است.

کودک‌همسری ضررهای عاطفی، جسمی و آسیب‌های اجتماعی  زیادی داردبه گزارش ایکنا از قم، محمدرضا سالاری‌فرد، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در نشست علمی «بررسی ابعاد دینی و اجتماعی کودک همسری» که شب گذشته 17 مهر در موسسه مفتاح کرامت قم برگزار شد، گفت: کودک همسری یا ازدواج زودهنگام یک مسئله اجتماعی است که فرد در سنین پایین بدون آمادگی لازم به ازدواج ترغیب شود، این ازدواج زودرس می‌تواند دوران نوزادی، کودکی اول تا 6 سال و کودکی دوم 6 تا11 سال و نوجوانی 11 تا 19 سال انجام شود؛ در روانشناسی ازدواج پیش از 16 سالگی را کودک همسری می‌دانند.

وی افزود: طبق ماده 1041 عقد و نکاح دختر قبل از 13 سالگی و پسر قبل از 15 سالگی منوط به اجازه ولی و به سرظ رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه صالح است، بنابراین از یک طرف قانون، ازدواج قبل از 13 و 15 سالگی را جایز ندانسته و از طرفی سخت‌گیری هم نکرده است.

سالاری فرد گفت: در سال 94، 37 هزار و 117 دختر کمتر از 15 سال ازدواج کردند و در بین دختران بین 15 تا 19 سال حدود 196 هزار و 592 ازدواج صورت گرفته و همچنین ازدواج حدود 6هزار پسر کمتر از 15 سال، 17 هزار و 441 پسر بین 15 تا 19 سال ثبت شده‌است.

وی افزود: در خصوص آمار طلاق در سال 94، 193 فقره بین دختران کمتر از 15سال، حدود 800 فقره بین دختران 15 تا 19 سال به ثبت رسیده‌است.

این استاد حوزه با اشاره به اینکه خراسان رضوی رکورد دار کودک همسری است، گفت: از نگاه روانشناسی آمادگی پیش از ازدواج بیشتر از سن ازدواج حائز اهمیت است، به عبارت دیگر، همان‌طور که باید نگاه حقوقی و فقهی را در مورد این مسئله در نظر بگیریم، لازم است به ابعاد فرهنگی و تربیتی اهتمام ویژه بورزیم زیرا تاکید بر فقیه و حقوق دان در این زمینه فرار از قانون نیز به آسانی فراهم می‌شود برای مثال برای فرار از قانون، به سراغ ازدواج سفید و ... خواهند رفت.

مدرس حوزه و دانشگاه بیان کرد: ازدواح بلوغ و رسش می‌خواهد، روان‌شناسان 8 بلوغ جنسی، عاطفی و هیجانی، اجتماعی، فکری و توانمندی عقلی، اقتصادی، اخلاقی و معنوی را معیار ازدواج قرار می‌دهند؛ بلوغ عاطفی یعنی تمایز یافتگی و استقلال عاطفی از والدین باید در فرد اتفاق بیفتد و فرد خود را مسئول کارهای خویش بداند.

سالاری فرد افزود: بلوغ اجتماعی تمایل به مشارکت و قدرت سازگاری با ابعاد مختلف زندگی است، اینکه فرد بتواند مهارت حل مسئله را داشته باشد و خودش را در ابعاد مختلف زندگی پرورش دهد؛ یکی از مشکلات کلیدی در ازدواج‌ها بحث تعهد است اینکه فرد تعهد اخلاقی ندارد، فرد باید به مرحله‌ای رسیده باشد که بتواند دین‌داری و اخلاق مداری داشته باشد تا معنای تعهد را درک کند.

وی گفت: در فرهنگ ما تجربیات نشان داده ازدواج زیر 15 سال زوجین بسیار دچار مشکلات می‌شوند و دخترانی که بین 17 الی 19 سال نیز هستند گرفتار مشکلات پس از ازدواج شدند زیرا نوجوانان بین 17 تا 19 سال بسیار شخصیت بی ثباتی دارند و لذا همین امر در ازدواج آنان مشکل ایجاد می‌کنند.

سالاری فرد با اشاره به پیامدهای ازدواج زودهنگام اظهار کرد: نبود لذت(ارگاسم)، نفرت جنسی، ناتوانی روابط عاطفی به دلیل نداشتن بلوغ عاطفی، انتظارات متناقض دختر و پسر، درخواست طلاق زودرس و ازدواج‌های مجدد دشوار از جمله این پیامدهای قابل انتزاع در جامعه است.

وی گفت: برای مثال پسر در این سن نیاز جنسی شدید و دختر نیاز عاطفی شدید دارد و لذا در خواسته‌های آنان تناقض وجود دارد و همین در زندکی و روابط بین آن‌ها مشکل ساز خواهد شد.

وی ادامه داد: به اعتقاد متخصصین، کودکان از نظر جسمی و جنسی شرایط مناسب برای زایمان و ارضای نیاز جنسی طرف مقابل را ندارند و حاملگی برای به خطر افتادن سلامتی مادر و فرزند است، و طبق گفته متخصصین زنان و مامایی کشور مرگ و میر مادران کم سن هنگام بارداری 5 برابر بیشتر از زنان بالغ است؛ مشکلات جسمی زنان میان سال اکثرا مربوط به بارداری‌های زودهنگام است.

سالاری فرد گفت: اگر حکم اولیه این امر جایز باشد، باید آسیب‌های آن را مورد بررسی قرار دهیم، باید بدانیم که ازدواج زودهنگام با ضررهای عاطفی و جسمی و آسیب‌های اجتماعی بسیار زیادی همراه است، آسیب‌های اجتماعی ناشی از ازدواج زودهنگام  جبران ناپذیر است.

انتهای پیام
captcha