تقدس‌گرایی علوم و تکفیر فلسفه شایسته حوزه علمیه نیست
کد خبر: 3843013
تاریخ انتشار : ۲۷ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۷
حجت‌الاسلام جوادی‌‌آملی:

تقدس‌گرایی علوم و تکفیر فلسفه شایسته حوزه علمیه نیست

گروه معارف ــ رئیس بنیاد علوم وحیانی اسرا گفت: امروز در حوزه با دو جریان تقدس‌گرایی در علوم و تجهیل و تکفیر فلسفه مواجه هستیم که این امر شایسته حوزه‌ای که در راستای اهداف نظام اسلامی کار می‌کند نیست.

تقدس‌گرایی علوم و تکفیر فلسفه شایسته حوزه علمیه نیستبه گزارش ایکنا از قم، حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی جوادی‌آملی، رئیس بنیاد علوم وحیانی اسرا، شب گذشته، 26 شهریورماه در آیین آغاز سال تحصیلی جدید که در سالن جلسات مؤسسه اسرا برگزار شد، گفت: آیین آغاز سال تحصیلی بنیاد بین‎المللی علوم وحیانی اسرا پیش از این نیز در دو شهر تهران و آمل برگزار شده بود.

وی با اشاره به این نکته که بیش از دو هزار فعال علمی در این مرکز فعالیت دارند، افزود: این فعالیت‎های علمی شامل رشته‎هایی چون کلام و فلسفه و عرفان تا معارف و حقوق است.

رئیس بنیاد علوم وحیانی اسرا بیان کرد: در زمینه آموزشی باید از یک نقشه راه مدون استفاده کنیم تا مسیر فعالیت‎های خود را به خوبی نشانه‌گذاری کرده و در مسیر صحیح حرکت کنیم.

وی گفت: آیت‎الله‎العظمی جوادی‌آملی امروز به عنوان چراغ روشن با اندیشه وسیع در مجموعه اسرا حضور دارند و آثار ایشان مایه برکت حوزه‎های علمیه و فضای علمی کشور و تشیع است.

عالم به فیض الهی متصل است

جوادی‌آملی در ادامه با اشاره به این نکته که عالم به فیض الهی متصل است، بیان کرد: به همین دلیل است که نمی‎توان مساحت عالم را به دست آورد و این فیض نیز لایتناهی است و آغاز پایانی ندارد.

وی گفت: یکی از ویژگی‎های این عالم بی‌انتها، عدم تضاد و تزاحم در این عالم است که به رغم وسعت و عمق جهان هستی، تخالف و مخالفتی در بعضی از اجزای هستی نسبت به بعضی دیگر اجزای آن جود ندارد؛ همچنین ملکوت هستی با ملک هستی در تضاد نیستند.

وی با بیان این مطلب که ملک در سایه ملکوت زیست می‎کند، یادآور شد: بنیان‌های عالم شهادت در عالم غیب شکل می‎گیرد و از نظر اختلاص ظاهر و باطن هیچ تزاحم و اختلافی با هم ندارند.

رئیس بنیاد علوم و حیانی اسرا بیان کرد: منظومه‎های نظام هستی در کنار هم و مکمل یکدیگر هستند؛ این توافق و تعاهدی که در بین اجزای عالم وجود دارد، نشان‌دهنده همبستگی و انسجام عالم بوده که می‎توان آن را در بخش نظام احسن هستی طرح کرد؛ علوم نیز مانند نظام هستی، نسبت به یکدیگر تخالف و تزاحمی ندارند.

وی با اشاره به رشته‎های علمی مختلف در عالم هستی یادآورشد: با این وجود به‌رغم وجود عالمان فراوان، ستیزی نیز میان آن‌ها نیست و اگر بین عالمان رشته‎ها ستیزی باشد، این ستیز به خود آن عالم برمی‎گردد نه به علم؛ از همین روی است که آیت‎الله‎العظمی جوادی آملی همیشه در کتب خود این تضاد را رد می‎کنند و دید منظومه‎ای دارند.

در کارایی برخی علوم نباید شک کرد

وی با ذکر این مطلب که نباید در کارایی برخی علوم شک کرد، افزود: کسانی که به این کارایی شک دارند، علم را نشناخته‏‎اند؛ حتی در این زمینه نیازی به مناظره هم نیست؛ افرادی که درخواست مناظره می‎کنند با کدام اصل می‌خواهند مبارزه کنند.

جوادی‌آملی با اشاره به افرادی که محل مناظره علمی را به محل رجزخوانی علمی مبدل می‎کنند، بیان کرد: معنی مناظره علمی برای رفع ابهام مناسب است، اما با تعابیر علمی اگر بخواهیم رجزخوانی کنیم، نه فایده‌ای دارد و نه می‎تواند به حال طلاب مفید باشد.

جوادی‌آملی با اشاره به جایگاه شهید بهشتی، گفت: آیت‌الله العظمی جوادی آملی، پس از شهادت شهید بهشتی، بارها و بارها ایشان را از نظر علمی و جایگاه بالاتر از مالک‌اشتر توصیف کرد و متأسفانه در این 40 سال اخیر ما سایه شهید بهشتی را هم نداریم.

جوادی‌آملی یادآور شد: بحث حرمت علم یک مسئله است ولی نباید علم را مقدس و منزه از هر نوع جهل و غفلت بدانیم زیرا این تفکر باعث جلوگیری از پیشرفت و توسعه علم است؛ باید ضمن احترام نهادن به علم و عالم، رنگ قداست را از علوم برداریم، بلکه باید حریت و آزادی علم و عالم محفوظ بماند.

وی گفت: آیت‎الله جوادی‌آملی، بیان می‎کنند که باید گوش اجماع را بگیریم و آن را از بالا به پایین بکشیم، این اجماع‎ها به عنوان سدی هستند که به علم رنگ قداست گرایانه می‌دهد، بنابراین جریان تقدس‌گرایی در علوم را باید کنار بگذاریم؛ البته در این زمینه افرادی با چماق تجهیل و تکفیر می‎خواهند فضای علوم عقلی و فلسفی را محدود کنند.

مبتلا به جریان تجهیل فلسفه هستیم

رئیس بنیاد علوم وحیانی اسرا با ذکر این مطلب که امروز مبتلا به جریان تجهیل فلسفه هستیم، بیان کرد: علم با کسی دعوایی ندارد، بلکه موضوع و مبنایی دارد و اگر کسی نظری دارد، باید رجزخوانی را کنار گذاشته و با استفاده از اصول علمی حرف خود را بزند.

وی با ذکر این مطلب که در فلسفه هر جا که ملاصدرا قلم را زمین گذاشته، باید آن قلم را برداریم و آن راه را دنبال کنیم، افزود: امروز در حوزه با دو جریان تقدس‌گرایی در علوم و تجهیل و تکفیر فلسفه مواجه هستیم که این امر شایسته حوزه‌ای که در راستای اهداف نظام اسلامی کار می‌کند نیست.

جوادی‌آملی در پایان بر لزوم استفاده از رسانه در توسعه علمی تأکید کرد و گفت: آیت‎الله‏‎العظمی جوادی‌آملی بیان می‎کنند که علم بسیار عزیز است و اگر آن را محترم نشماریم از ما می‎گیرند.

انتهای پیام

 

captcha