سیره اهل‌ بیت(ع) را به سطح راهبردی و تمدنی ارتقا دهیم
کد خبر: 3827094
تاریخ انتشار : ۲۳ تير ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۳
رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

سیره اهل‌ بیت(ع) را به سطح راهبردی و تمدنی ارتقا دهیم

گروه فعالیت‌های قرآنی ــ رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: اگر سیره‌‌پژوهی ائمه معصومین(ع) از سطح اجتماعی و سیاسی به سطح تمدنی و راهبردی ارتقا یابد، می‌توانیم انتظار داشته‌ باشیم که دانش تاریخ در خدمت توانمندسازی علوم انسانی و سیاسی قرار بگیرد.

سیره اهل‌ بیت(ع) را به سطح راهبردی و تمدنی ارتقا دهیم/لزوم شناخت سیره امنیتی و نظامی متناسب با نیاز دولت و جامعهبه گزارش ایکنا از قم، حجت‌الاسلام والمسلمین نجف لک‌زایی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی امروز یکشنبه 23 تیرماه در آیین «رونمایی از جدیدترین آثار پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌ بیت(ع)» که در تالار شیخ طوسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی قم برگزار شد، ضمن تبریک به مناسبت ولادت امام رضا(ع) بیان کرد: در دهه‌های اخیر رویکرد مبارکی در راستای بازخوانی سیره اهل بیت(ع) تبیین شده که سعی می‌کند مباحث را از ساحت خرد فردی به ساحت‌های اجتماعی، تمدنی و رهبردی ارتقا دهد.

وی با اشاره به اینکه پیشگامان این عرصه فعالیت‌های گسترده‌ای انجام دادند، افزود: این بحث از سوی مقام معظم رهبری به صورت جدی‌تر در قالب انتشار کتب «انسان 250 ساله»، «همرزمان حسین» و دو امام مجاهد از آثار ایشان پیگیری و مطرح شد.

لک‌زایی ادامه داد: انتشار این آثار توسط پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌ بیت(ع) نقطه‌های آغازین جهت ارتقای سیره‌پژوهی از سطح اجتماعی و سیاسی به سطح تمدنی و راهبردی است و اگر این امر صورت پذیرد، می‌توانیم انتظار داشته‌باشیم که دانش تاریخ در خدمت توانمندسازی علوم انسانی و سیاسی قرار بگیرد و هرقدر در این قسمت نیرومندتر شویم، سایر دانشمندان نیز می‌توانند بهره‌مند شوند.

وی گفت: برای تکمیل حلقه‌های مفقوده این آثار لازم است با پژوهشکده‌های تخصصی دیگر ارتباطات مناسب و ثمربخشی صورت پذیرد تا با شناسایی حلقه‌های مفقوده و تقویت آن‌ها در زمینه سیره ائمه معصومین(ع)، آثار کامل‌تری را منتشر کنیم.

استاد دانشگاه باقرالعلوم(ع) با تأکید بر اینکه برای ارتقای سیره‌نویسی از سطح اجتماع به رهبردی و تمدنی باید ابعاد سیاسی، اجتماعی، خانوادگی و بهداشتی و... معصومین(ع) را در نظر داشته‌باشیم، بیان کرد: با خلق آثار از سوی پژوهشگران پژوهشکده تاریخ و سیره اهل‌ بیت(ع) منابع سیره‌پژوهی دچار تحول شده‌است.

وی با اشاره به اینکه برای سیره‌‌نویسی اهل‌ بیت(ع) علاوه بر کتب تاریخی باید به منابع حدیثی و تفاسیر قرآن کریم نیز اهتمام ویژه داشت، ادامه داد: اگر تاکنون برای سیره‌نویسی به کتب تاریخی مراجعه می‌کردند، اکنون با خلق این آثار سایر پژوهشگران با استناد به کتب حدیثی و اربعه وارد سیره‌‌نویسی می‌شوند و لذا یکی از حلقه‌های مفقوده این موضوع بود که برطرف شد.

لک‌زایی بیان کرد: سیره مترادف با هدی است؛ هدی، هدایت و هادی یکی از مفاهیمی است که می‌تواند سیره را به سطح راهبردی ارتقا دهد و البته باید به سیره تمدنی نیز توجه کنیم، زیرا معصوم(ع) تا پایان تاریخ را دیدند، لذا سخنان وی سیره آنان را برای ما قابل استناد می‌کند. البته تاریخ پژوهان در برابر این‌گونه صحبت‌ها و پیشنهادات مخالفت می‌کنند.

وی با تأکید بر اینکه دانش تاریخ باید جلوتر رود، ادامه داد: ثمره شناخت سیره اهل‌ بیت(ع) این است که در راه درست خواهیم‌ماند و سمت بیراهه نمی‌رویم، زیرا معنای هدایت در راه بودن است که در مقابل ضلالت یعنی از راه اصلی خارج شدن قرار می‌گیرد.

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: در سیستم تعلیم و تربیت، خانواده و همه ابعاد دیگر باید در ابتدا عقل رشد کند، آن‌گاه عبادت و دین ارتقا می‌یابد، لذا شناخت سیره اهل‌بیت(ع) ابتدا به هدایت و از راهبرد هدایت به عقلانیت و سپس به جامعه پیشرفته دین‌دار، متدین، تمدن متعالی و توحیدی خواهیم‌رسید.

وی در پایان یادآور شد: علاوه بر شناخت ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی و خانوادگی و... معصومین(ع) لازم است به سیره امنیتی و اطلاعاتی ایشان در عرصه الگوی اسلامی پیشرفت نیز وارد شویم، زیرا لازم است که به سیره‌های مورد نیاز جامعه و دولت توجه کنیم و دانش تاریخ را به نیازهای روز مرتبط کنیم.

انتهای پیام

captcha