مراسم سالگرد ارتحال «ملاعلی همدانی» برگزار می‌شود
کد خبر: 3828735
تاریخ انتشار : ۳۰ تير ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۰

مراسم سالگرد ارتحال «ملاعلی همدانی» برگزار می‌شود

گروه اجتماعی ــ مراسم بزرگداشت چهل‌و‌یکمین سالگرد ارتحال عارف و فقیه صمدانی حضرت آیت‌الله‌العظمی آخوند ملّاعلی معصومی همدانی امروز، ۳۰ تیرماه همزمان با نماز مغرب و عشا در مسجد آیت‌الله آخوند(ره) برگزار می‌شود.

مراسم سالگرد ارتحال ملاعلی همدانی برگزار می‌شودبه گزارش ایکنا از همدان، مراسم بزرگداشت چهل‌و‌یکمین سالگرد ارتحال عارف باالله و فقیه صمدانی حضرت آیت‌الله العظمی آخونـد ملّاعلی معصومــی همدانـی در همدان برگزار می‌شود.

این مراسم امروز، 30 تیر ماه همزمان با نماز مغرب و عشا در مسجد آیت‌الله آخوند(ره) واقع در میدان عین القضاة با سخنرانــی، عالم متّقی و متعبّد حاج سیدرضا فاضلیان و با مداحی حاج ولی‌الله ڪلامی و حاج علـی اسـدی برگزار می‌شود.

آیت‌الله‌العظمی ‌‌ملاعلی معصومی ‌‌همدانی، معروف به آخوند ملاعلی همدانی در سال 1312 هجری قمری در روستایی از توابع همدان به دنیا آمد، پدرش مشهدی ابراهیم معصومی یک کشاورز ساده و معمولی ولی باایمان و با تقوی بود.

ملاعلی از ابتدای کودکی مشغول تحصیل علوم دینی شد و در محضر یکی از علمای متقی و پرهیزکار محل، به نام ملأ محمدتقی ثابتی تحصیل را آغاز کرد، در اوایل نوجوانی عازم همدان شد و نزد اساتید و علمای بزرگی، به یادگیری نحو، منطق، معانی، بیان و علم اصول فقه پرداخت و برای تکمیل مراتب علمی و مدارج کلام، فلسفه، علوم متعالیه، ریاضیات و هیئت به حوزه علمیه تهران رهسپار گردید و در آنجا حدود پنج سال از محضر اساتید برجسته‏ای به‌ویژه حکیم و عارف هیدجی و مرحوم شیخ عبد النبی نوری به تحصیل علم و فن پرداخت.

ایشان پس از ورود آیت‌الله‌العظمی حائری به شهر مقدس قم در سال ۱۳۴۰ هجری قمری عازم این شهر شد و حدود ده سال به تعلیم و فرا گرفتن علوم اسلامی نزد آن استاد بزرگ پرداخت تا به مراحل عالیه اجتهاد و فقاهت نائل آمد.

در این دوران بود که ملاعلی همدانی خود یکی از مدرسین سرشناس و یکی از اساتید معتبر و نامور حوزه علمیه قم شد و حوزه درسی او که شرح لمعه شهیدین را شامل می‏شد یکی از حوزه‏های پرجمعیت آن روز شد.

در سال ۱۳۵۰ قمری آن زمان که مردم همدان از محضر مؤسس حوزه علمیه قم تقاضا می‏نمایند که آخوند ملاعلی را جهت سرپرستی حوزه علمیه همدان به آن شهر برگردانند، مرحوم آیت‌الله حائری با توجه به نیاز مبرم منطقه غرب کشور، پیشنهاد آنان را با سختی می‏پذیرد و به آنان می‏فرماید: «من مجتهد عادلی را برای سرپرستی شما مردم همدان فرستادم».

با بازگشت مرحوم معصومی به همدان زعامت امور دینی مردم به عهده ایشان قرار گرفت و جهت فعالیت علمی خویش مدرسه آخوند ملا حسین را تجدید بنا نمود و خود در آن مدرسه مشغول تدریس طلاب شد.

مرحوم ملاعلی همدانی در طی دوران تحصیل از محضر جمع کثیری از بزرگان کسب علم و دانش نموده است که اسامی برخی از آنان عبارت‌اند از حضرات آیات: میرزا عبدالرزاق محدث حائری، شیخ علی دامغانی، میرزا محمود آقا مدرس کهکی، آخوند ملا محمد هیدجی، شیخ عبد النبی نوری، میرزا جواد آقا ملکی تبریزی، شیخ عبدالکریم حائری و بسیاری از علمای بزرگ دیگر.


بسیاری از آثار و تألیفات ملاعلی همدانی بزرگ به چاپ نرسیده است
آثار و تألیفات این فقیه و عارف بزرگ که متأسفانه تاکنون به چاپ هم نرسیده است، بسیار است که برخی از آنها عبارت‌اند از: رساله در اجتهاد و تقلید، رساله در حالات صحابی معروف ابو بصیر، رساله در لباس مشکوک، رساله در قاعده لا ضرر و لا ضرار، رساله در عصیر عنبی و زبیبی و ثمری، رساله در کلام نفسی، رساله در اطراف احوال اصحاب اجماع، رساله در اسرار الصلوة، رساله در اربعین حدیثاً، دیوان اشعار و سروده‎‏ها و ... .

در طول حدود شصت سال تدریس، علمای بزرگی از محضر این مرد خدا استفاده کرده و در جرگه شاگردان آن مرد بزرگ به شمار می‏‌آیند، که برخی از آنها عبارت‌اند از حضرات آیات و حجج‌اسلام، حاج سید محمود طالقانی، شهید دکتر محمد مفتح، شیخ حسین نوری همدانی، حاج میرزا حسن نوری، حاج شیخ علی اوسطی، حاج سید احمد خسروشاهی تبریزی، حاج شیخ محمدحسین بهاری، شیخ علی انصاری، حاج سید صادق شریعتمداری تبریزی، شیخ احمد رحمانی، عبدالرحیم عقیقی بخشایشی و بسیاری از بزرگان دیگر.

مرحوم آخوند ملاعلی بسیار صمیمی و خونگرم بود هر طلبه‏ای می‏توانست بدون ملاحظه و ممانعتی خواسته خود را بیان کند، ایشان به علما و طلاب که تابستان‏ها به همدان می‏آمدند، توجه خاصی داشت و در تأمین آسایش آنان درحد توان تلاش و اقدام می‌‏کرد.

او هرگز از بیان فضیلت دیگران امتناع نداشت، هر زمان طلبه‏ای از قم به محضر ایشان می‏آمد، از حال یکایک مراجع عالی‌قدر تقلید وقت جویا می‏شدند و عناوین مباحث درسی آنان را می‏پرسید و موقع خداحافظی سلام و ادعیه خود را به یکایک آنان بر زبان می‏آوردند و در غیاب آنان، فضایل و مکارم اخلاقی آنان را که در دوره جوانی و همدرسی با آنها انس گرفته بود به طلاب بیان می‏‌کرد.

سرانجام عالم و عارف بزرگ حضرت آیت‌الله شیخ علی معصومی همدانی پس از یک بیماری سخت، در هفدهم شعبان سال ۱۳۹۸ هجری قمری برابر با سی و یکم تیر سال ۱۳۵۷ هجری شمسی در بیمارستانی در لندن از دنیا رفت.

پیکر مطهرش جهت دفن به همدان انتقال داده شد و در مسیر و شهر همدان تشییع باشکوهی از ایشان به عمل آمد و بالاخره جنازه آن مرحوم در قبرستان عمومی شهر مدفون شدد.
انتهای پیام

captcha